Poczuj las

Warsztaty terenowe dla dzieci w wieku 7-11 lat. W czasie warsztatów dzieci będą miały możliwość odkrycia lasu wszystkimi zmysłami. Dominującym zmysłem jest dla nas wzrok, postaramy się go wykorzystać aby uważniej przyjrzeć się temu co widać w lesie, nie tylko na pierwszy rzut oka i nie tylko gołym okiem. Sprawdzimy co jest ukryte w korze, pod kamieniem, czy jest życie w martwym pniu? Do dokładnego eksplorowania lasu wykorzystamy lupy i lornetki.

Gdy już przyjrzymy się temu co nas otacza, zasłonimy oczy. Posłuchamy jakie dźwięki są w lesie, czy wszystkie liście szumią tak samo? Będziemy chodzić na boso po twardych kamieniach i miękkim mchu. Spróbujemy czy w lesie można znaleźć coś do jedzenia. Dowiemy się czy wszystkie rośliny są jadalne. A na koniec posłuchamy opowieści z lasu.

Najbliższe warsztaty 27.04 o godz. 10!

W sobotę 27 kwietnia zapraszamy dzieci w wieku 7-11 na leśne warsztaty terenowe.

W czasie warsztatów dzieci spędzą 3h w lesie i jego najbliższej okolicy, będą miały okazję poznać las od zupełnie innej strony, odkrywając go wszystkimi zmysłami. Na koniec warsztatów usiądziemy przy ognisku, gdzie dzieci będą mogły upiec coś pysznego i wysłuchać opowieści.
Celem warsztatów jest pokazanie dzieciom, że spędzanie czasu w lesie może być bardziej pasjonujące niż sobie to wyobrażają, a świat przyrody kryje wiele tajemnic, niewidocznych gołym okiem, które warto odkryć.

Cena 100 zł od dziecka przy zapisie do 27 marca lub 120zł przy zapisie po 27 marca

W warsztatach może wziąć udział 10 dzieci.

Obowiązują zapisy